Een van de sleutels tot verslavingsherstel begint bij het verzorgen van jezelf. Verslavingszorgdeskundigen zijn het erover eens dat het zorgen voor je geest, lichaam en geest essentiële hulpmiddelen zijn voor het behouden van verslavingsherstel en een leven van nuchterheid. Ken jij iemand met een drugsverslaving of alcoholverslaving ondervindt je hier zelf problemen van?

Herstel van verslaving is een dagelijkse praktijk die soms overweldigend kan zijn. Zelfs degenen die erin geslaagd zijn om gedurende lange tijd schoon en nuchter te blijven, voelen soms twijfel en angst, en dat kan een gevaarlijke plek zijn voor mensen die verslaafd zijn aan verslaving. Wanneer emoties overweldigend zijn, kan dit snel een neerwaartse spiraal veroorzaken die eindigt in een terugval.

Als je naar de revalidatie ging, heb je waarschijnlijk geleerd hoe belangrijk het is om zelfzorg te oefenen bij het herstel. Er was waarschijnlijk veel over gesproken. Dat komt omdat als een persoon in herstel, het omgaan met emoties die je probeerde te verdoven of te ontvluchten, zelfzorg een grote rol speelt in het vermijden van het einde van die neerwaartse spiraal.

Zelfzorg bij herstel houdt in dat je voor je geest, lichaam en ziel zorgt. Het is een zelfverzorging die je kan helpen omgaan met het leven op de voorwaarden van het leven, en je ervan kunt weerhouden verkeerde keuzes te maken wanneer je sterke emoties voelt of overweldigd raakt.

Hierna volgt een lijst met dingen die je kunt doen om voor jezelf te zorgen, fysiek, psychologisch en spiritueel, bij herstel.

Zorg voor genoeg slaap

Alles voelt slechter en intenser dan wanneer je moe bent. Probeer elke nacht een goede nachtrust te krijgen en praat met je arts als je problemen heeft met vallen of slapen. Neem dutjes wanneer je kunt, ze fungeren vaak als een reset als je er een nodig hebt.

Eet wanneer je honger hebt

Sta jezelf niet toe om overdreven honger te krijgen. Dat zal tot mopperen en ontevredenheid leiden. Doe je best om de hele dag door regelmatig te eten, maar pas op voor gezond voedsel dat je verzadigd en energiek maakt.

Beweging en sport

Lichamelijke activiteit is niet alleen goed voor je lichaam, het helpt ook tegen depressies. Zelfs als je geen sporter was voordat je nuchter bent, zul je merken dat het verhogen van je fysieke activiteit, zelfs een kleine hoeveelheid, je humeur verbetert.

Houd je aan afspraken met een arts

Mis geen afspraken met je arts, psychiater of uw therapeut.
Neem je medicijnen in. Als je medicijnen krijgt voorgeschreven, voor psychische, psychiatrische of medische problemen, zorg er dan voor dat je deze gebruikt en dat je je houdt aan de voorschriften.

Ga naar buiten

Breng wat tijd buitenshuis door – ga naar het park, of maak een wandeling rond het blok, ergens dat je zintuigen prikkelt met een prachtig uitzicht, de geur van pijnbomen of de aanraking van een zacht briesje.
Praat over je gevoelens. Neem contact op met iemand die begrijpt, als een geliefde, ondersteunende vriend, sponsor of therapeut wanneer je je overweldigd voelt. Soms haalt alleen het praten over wat je voelt de kracht weg.

Negatieve zelfpraat vermijden

Besteed aandacht aan de gedachten die je hebt en sluit bewust de negatieve zelfpraat. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar als je je voorstelt dat je iemand die dingen hoort zeggen over iemand van wie je houdt in plaats van over jezelf, dan kan het gemakkelijker worden om hem te kalmeren. Ga samen met iemand die je aan het lachen maakt. Ze zeggen dat lachen om een ​​reden het beste medicijn is. En vertel jezelf de waarheid.Wanneer negatieve gedachten en gevoelens beginnen, vertel jezelf de waarheid over hen. Niet alles waarvan we denken dat het noodzakelijkerwijs waar is, dus wees objectief en wees eerlijk tegen jezelf.

Heb je toch moeite om goed voor jezelf te zorgen, dan kan het verstandig zijn om professioneel hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij Connection-sggz