Kinderopvang in Ede

Dus jij wilt je kindje naar een goede kinderopvang Ede brengen? Welke kinderopvang in Ede is goed en welke kinderdagverblijven in Ede zijn er? In deze blog neem ik je mee naar de wonderlijke wereld van kinderen, opvang, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Veel leesplezier!

 

Peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of kinderopvang

Goed. Jij zoekt een goede opvang voor je kindje. Maar wat is een goede opvang? En wat betekenen al die termen? Om jouw zoektocht optimaal te kunnen laten starten is het belangrijk om de diverse termen te begrijpen. Daarnaast is het ook fijn als je het verschil tussen deze diverse termen weet. Hierdoor begrijp jij wat ‘ze’ bedoelen met bijvoorbeeld peuterspeelzaal.

 

Om goed te beginnen heb je drie standaard termen. Peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en kinderopvang. Maar welke zoek jij en wat voor waardes hebben deze drie termen?

 

Peuterspeelzaal: Kinderen worden voorbereid om naar school te gaan. Zij leren alvast wat basis dingen. Kort gezegd dus eigenlijk een voorschool. Meestal is een peuterspeelzaal voor kinderen vanaf 2 jaar. Over het algemeen is dit geen fulltime opvang, maar gaan kinderen 2 of 3 ochtenden/middagen erheen. Hierdoor leren zij vooral van huis weg zijn en sociale basisvaardigheden. Bij een peuterspeelzaal krijgen kinderen volop de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen.

 

Kinderdagverblijf: Een opvang voor kinderen van 0-4 jaar. Het verschil tussen kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal zit hem vooral in de leeftijd en de tijd dat een kind er is. Bij een kinderdagverblijf is een kindje voornamelijk tussen werktijd daar aanwezig. Hier maakt het niet uit of het alleen een ochtend is of een hele dag. Hierdoor zijn de tijden meestal ingericht op de werktijden van de ouders.Kinderen leren hier ook de basis sociale vaardigheden, maar minder snel.

 

Kinderopvang: De algemene term. Hier kan zowel een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bij horen. Daarnaast zou ook een gastouder zichzelf een kinderopvang kunnen noemen. Hierdoor is het verschil wat een kinderopvang doet erg breed. De een focust zich op ontwikkeling en voorbereiden op de basisschool, de andere focust zich voornamelijk op spelen. Ook de leeftijd verschilt per kinderopvang.

 

Hoe weet ik wat bij ons past?

Dit is een vraag die bij veel ouders speelt. Voornamelijk bij de nieuwe ouders. Zij hebben namelijk nog niet echt nagedacht over hun opvoedingsstijl. Zo kun je voor een peuterspeelzaal kiezen als je graag wilt dat je kindje al vroeg begint met de ontwikkeling. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen als je kindje nog niet goed kan praten, of juist heel verlegen is. Denk dus samen of alleen na over de opvoeding. Wil je je kindje spelenderwijs laten leren, of juist door veel voor te lezen? Tijdens deze beslissing kun je ook al na gaan denken over de soort opvang die je wilt. Ga eens langs bij verschillende groepen en opvanglocaties. Spreek met mensen om je heen. Wat doen andere moeders? Hoe is de leiding bij de verschillende locaties. Zo weet ik dat Bijdehandjes in Ede erg gericht is op christelijke opvang, en Bijzzzzonder op creativiteit. Maak dus jouw keuze aan de hand van jouw normen en waarde.

 

Ik hoop dat ik je wat verheldering kon geven over de verschillende termen en hoe jij nou het beste de keuze kon maken. Heb je verder nog vragen dan mag je altijd hieronder een reactie geven!