Ze zijn tijdloos en overal mee te combineren: leren Chelsea boots. Het voordeel van echt leer is ook dat dit materiaal ademt en prettig zit. Daarnaast is leer sterk en duurzaam. Maar hoe houd je je lederen boots netjes en soepel? Met deze onderhoudstips heb je nog langer plezier van je mooie stappers.

Voordat je je Chelsea laarsjes gaat dragen
Behandel je boots voor gebruik met een impregneerspray die past bij het type leer van jouw boots. Deze spray beschermt ze tegen slechte weersomstandigheden, water en vuil. Er zijn sprays die passen bij meerdere leersoorten, maar ook producten die speciaal geschikt zijn voor bijvoorbeeld nubuck of suède.

Draag je je boots heel regelmatig? Vooral in de winter is het dan goed om het impregneren om de paar weken te herhalen. Je schoenen moeten wel schoon en droog zijn voor het impregneren.

Schoonmaak en onderhoud
Voor het schoonmaken van je boots zijn er zachte borstels en reinigingsdoekjes. Of neem een schone doek die je vochtig maakt met een beetje water. Laat je schoenen goed drogen als je ze daarna gaat poetsen. Om te poetsen neem je schoencrème in de juiste kleur of een neutrale crème die past bij het leertype. Er zijn ook kleurherstellende crèmes met een voedende werking.

Gebruik voor het poetsen van je boots een zachte lap of een speciale schoenenborstel met zachte haren. Met ronde bewegingen breng je de crème aan. Wees niet te royaal met het product, want anders kan het leer niet meer ademen. Met een schone doek wrijf je hierna je schoenen op.

Vlekken verwijderen
Soms kan je last hebben van ontsierende vlekken op je boots. Bekijk goed waardoor de vlek veroorzaakt is, bijvoorbeeld door water of vet. Vlekken die veroorzaakt zijn door water kan je het beste insmeren met een klein beetje vaseline. Daarna verwijder je de vaseline met een wollen doek.

Oplosmiddelen als wasbenzine of aceton zijn niet geschikt voor leer en kunnen beschadiging veroorzaken. Kies liever voor natuurlijke vlekverwijderaars of koop een reinigingsmiddel voor echt leer bij de schoenwinkel.

Wissel af met andere schoenen
Ook al draag je ze het liefst de hele dag, het is verstandig om je leren boots af en toe te verruilen voor een ander paar. Als je je boots een dagje laat luchten krijgen ze namelijk de tijd om het transpiratievocht kwijt te raken. Zet je laarsjes echter niet bij de verwarming, want dan drogen ze te veel uit.