Als je gaat schilderen in of om het huis is het een aanrader om rekening te houden met de onderstaande tips. In verf zitten namelijk veel schadelijke stoffen zoals formaldehyde, xyleen, glycol en tolueen. Onderstaande 5 tips voor schilderwerk kunnen je helpen het gehele proces met minst mogelijke schade te voldoen.

 

  1. Aangepaste kleding

Draag ten alle tijden een mondkapje tijdens schilderwerk zodat je zo min mogelijke giftige stoffen inademt. Verder is het altijd handig om oude kleding te dragen voor eventuele mors incidenten. Daarnaast wordt het ook aangeraden om een lange broek en een shirt met lange mouwen te dragen. Verf op je huid is namelijk zeer vervelend zeker wanneer je werkt met synthetische verf.

 

  1. Kies de juiste verf

De meeste mensen denken dat als je bio of eco verf koopt dit beter is voor je gezondheid maar dat is zeker niet waar. Het geen waar je op moet letten zijn de VOS-concentraties en VOS-emissies (VOS staat voor vluchtige organische stoffen). Als hier teveel van in zit kan dit zorgen voor luchtwegklachten.

 

  1. Laat het luchten

Tijdens schilderwerk hangen er allemaal giftige deeltjes in de lucht. Door het goed te laten doorluchten voorkom je dat deze deeltjes in je lichaam terecht komen. Denk naast het openen van ramen en deuren ook bijvoorbeeld aan een ventilator die zorgt voor een goede circulatie.

 

  1. Vermijd de net geverfde ruimtes tijdelijk

De meest schadelijke uitstoot begint niet zoals de meeste mensen denken tijdens het schilderwerk. Dit gebeurt namelijk tijdens het drogen tot zelfs enkele dagen nadat het droog is. Als het mogelijk is dan is het aangeraden de net geschilderde ruimtes even een paar dagen te vermijden.

 

  1. Let op met kinderen

Kinderen in huis tijdens schilderwerk? Let dan op en wees extra voorzichtig, vooral met baby’s. Kinderen nemen namelijk sneller giftige stoffen op en dit kan soms leiden tot levenslange gezondheidsproblemen voor deze kinderen.