Voor veel mensen is het hebben van een eigen bedrijf hun grote droom. Je hebt meer vrijheid om te doen wat jij wil en je neemt zelf de beslissingen. Kortom: jij staat aan het roer! Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw bedrijf succesvol wordt en dat je niet na een jaartje weer bij je oude werkgever staat om je oude baan terug te vragen? Wij hebben vijf tips op een rij gezet.

1 Weet wat je wil

 

Hoewel deze tip misschien wat voor de hand ligt is het wel de belangrijkste tip die we hebben. Je moet weten wat voor bedrijf je wil opzetten en welke werkzaamheden je wil verrichten. Anders word je een ongeleid projectiel en haal je je doelen niet.

2 Stel realistische doelen

 

Dat brengt ons gelijk bij punt 2: stel realistische doelen. We willen natuurlijk allemaal in de kortst mogelijke tijd succesvol zijn en financieel alles op orde hebben. Dit gaat echter in de realiteit niet zo makkelijk. Je moet door middel van een stappenplan goed haalbare doelen stellen, en  wanneer het allemaal goed gaat kun je de lat natuurlijk steeds hoger leggen.

3 Maak een goed businessplan

 

Je legt je doelen en je stappenplan vast in een zogenaamd businessplan. Zoals de naam al verklapt is dat het plan voor je bedrijf. Met dit businessplan zorg je er voor dat investeerders (hopelijk) geïnteresseerd raken in jouw bedrijf. En je hebt zo natuurlijk ook een plek om zelf te kijken of je nog op het goede spoor zit.

4 Zorg voor een goede financiering

 

Of je een financiering nodig hebt ligt natuurlijk helemaal aan je bedrijfsvoering. Als je al je werk zonder veel benodigdheden op  je eigen zolderkamer kan doen heb je niet veel kapitaal nodig, maar als je een busje met gereedschap moet kopen is dat natuurlijk een ander verhaal. Het is dan mooi wanneer je (in je omgeving) investeerders kan vinden waarbij je een zakelijke lening kan afsluiten. Anders heb je nog de mogelijkheid om bij de bank aan te kloppen voor een zakelijk krediet.

5 Houd er plezier in

 

Je wil met een reden voor jezelf beginnen. Of dat nu is omdat je niet voor een werkgever kan werken, of dat je denk dat je op jezelf succesvoller bent, het maakt niet uit. Zolang je er maar naar manieren blijft zoeken om er plezier in te houden. Dat maakt het niet alleen voor jezelf leuker, maar je zal zien dat je bedrijf er ook beter door loopt.