Tijdens een verbouwing of verhuizing, worden vaak ook een aantal muren geverfd. Ook in een gekke bui kun je besluiten de slaapkamer helemaal aan te pakken en de muren te verven. Voor je het weet stapelen de verfblikken zich op en zit jij dus met een hoeveelheid lege verfblikken in huis, waarvan je niet weet wat je ermee moet. Weggooien is zonde, dus bedenk je wat je er nog meer mee kunt. Dit artikel geeft je vijf ideeën waar verfblikken nog meer voor gebruikt kunnen worden.

1. Verf in bewaren

Dit is natuurlijk een enorme open deur, maar als je nog verf over hebt, is het zonde – en erg milieuonvriendelijk – om de verf weg te gooien. Daarbij komt dat als je een samengestelde kleur verf hebt, de kans dat dat nog een keer precies zo gemaakt kan worden, erg klein is. bewaren is dus een goede optie. Hoe doe je dat precies? Door de verf in het verfblik te laten, de deksel erg goed op het blik te doen, tape de deksel er desnoods op om zeker te zijn dat er geen lekkage ontstaat, en het blik op de kop bewaren. Op deze manier komt er geen zuurstof bij en blijft de verf bewaard. Als je het na een tijdje toch weer gebruikt, vergeet dan niet eerst een aantal minuten goed te roeren. Op deze manier wordt de kleur intact.

2. Maak er lantaarns van

Van lege verfblikken kun je leuke lantaarns maken voor in de tuin. Je kunt er zelf een vorm in maken die je mooi vindt. Dit doe je door er minigaatjes in te prikken. Op deze manier ontstaat een mooie vorm als je er een waxinelichtje in stopt. Zo creëer je direct een romantische sfeer.  Leuk om neer te zetten tijdens een feestje, trouwerij of gewoon een zwoele zomeravond.

3. Gebruik als plantenpot

Hergebruik van een verfblik hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn. Wanneer je er wat aarde in stopt en een plant in zet, heb je binnen no-time een originele plantenpot gemaakt. Je kunt deze zelf customizen door het verfetiket eraf te wassen en het verfblik in een mooie kleur te verven.

4. Maak er loopklossen van

Een ander idee om te doen met verfblikken die over zijn, is er loopklossen van maken. Bevestig er een touwtje aan, gemaakt op de lengte van je kind of van jezelf. Op deze manier creëer je loopklossen, hét kinderspel wat we vroeger allemaal gespeeld hebben. Leuk voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Zie het als een goede oefening voor je benen en armen om de touwtjes omhoog te trekken en op deze manier je benen te buigen en strekken.

5. Gebruik als opbergmateriaal

Ook in de keuken zijn er opties om lege verfblikken te gebruiken, door het te gebruiken als opbergmateriaal. Je halve mueslizak, snoepjes, koekjes of ander lekkers kun je hier goed in bewaren. Haal het etiket eraf en maak zelf een nieuwe. Zet erop welk product erin te vinden is, bijvoorbeeld: muesli, toffees of noten. Zorg er wel voor dat je ze eerst erg goed schoonmaakt.

Zo zie je maar dat direct weggooien niet hoeft. Er zijn genoeg DIY’s (doe-het-zelf-blogs) te vinden om je eigen creativiteit in los te laten. Als je er wel voor kiest de verfblikken weg te gooien, onderzoek dan wel even goed waar en hoe je dit op de juiste manier doet. Heb jij nog originele ideeën voor het hergebruiken van een verfblik?