Er is een verrassend grote verscheidenheid aan slaapproblemen bij volwassenen. Problemen met de nachtrust brengt de lijdensweg van constante vermoeidheid, wat weer leidt tot slechte werkprestaties, risico op ongelukken en zelfs een impact op relaties door verhoogde prikkelbaarheid. Zulke problemen kunnen kortstondig zijn, of voor sommige mensen wordt het een langdurige chronische aandoening, welke uiteindelijk funest kan zijn voor de algemene gezondheid.

 

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor slaap problemen. Eén van de meest voorkomende is stress en angst. Dit kan een kortstondig probleem zijn (zoals stress vanwege een sollicitatiegesprek, of andere stress veroorzakende gebeurtenissen), in zo’n geval zal het effect op de slaap weer over gaan zodra de gebeurtenis afgelopen is. Echter, is stress en angst een lange termijn probleem (bijvoorbeeld, door relatieproblemen of zorgen om de financiën) dan is er de kans dat dit een aanhoudend probleem wordt.

 

Een veel voorkomend symptoom van slaapproblemen bij volwassenen is dat ze zichzelf in stand houden. Dat wil zeggen dat de patiënt gestrest en angstig wordt over het feit dat ze niet voldoende slaap krijgt, wat op zijn beurt weer resulteert in een slechte nachtrust.

 

Een andere oorzaak van slaapproblemen is een verstoring van het circadiaans ritme. Dit kan het gevolg zijn van ploegendienst of jetlag. Hoewel dit meestal maar een relatief korte periode aanhoud, vinden sommige mensen het moeilijk om zich aan te passen aan de nieuwe routine en slaaptijden. In zo’n geval is het belangrijk om de routine of slaappatroon aan te houden, ook al wijkt deze sterk af van wat je gewend bent. Hou je aan je slaapritueel, of dit nou lezen is voor het slapen gaan, of een glas melk drinken, of wat je dan ook doet voordat je gaat slapen. Het maakt niet uit wat je routine is, zolang je je er maar aan houd. Als je dit opvolgt dan zal het overgrote deel van de mensen ontdekken dat ze toch regelmatig kunnen slapen.

 

Heb je problemen met slapen, lees dan meer over slaap problemen bij volwassenen op onze website.