Een sauna is de ideale plek om na een lange werkdag tot rust te komen. Als u een eigen sauna hebt, is het noodzakelijk om deze af een toe schoon te maken. Dit hoeft niet zoveel werk te zijn en zo kunt u uw sauna op een prettige manier blijven gebruiken. Wat is de beste manier om uw eigen sauna te reinigen? En welke  schoonmaakartikelen kunt u het beste gebruiken?

Stofvrij maken

Allereerst is het van belang dat u uw sauna stofvrij maakt. Gebruik hiervoor een professionele stofzuiger . Wanneer u de sauna heeft gestofzuigd kunt u het hout schoon gaan maken.

Niet gebruiken

Het is belangrijk dat u het hout van de sauna op een goede manier behandeld. Hout is kwetsbaar. Dit betekent dat u bepaalde middelen zoals bleek en spiritus niet moet gebruiken omdat deze het hout kunnen aantasten. Gebruik ook nooit een hogedrukreiniger.

Hout schoonmaken

Het hout kunt u het beste schoonmaken met een sopje met een beetje groene zeep erin. Maak met een doekje het hout van de sauna voorzichtig schoon. De vloer kunt u dweilen. Om de randen van de banken te reinigen kunt u een waterstofperoxideoplossing gebruiken.

Schuren

Om de sauna er weer perfect uit te laten zien kunt u de banken en wanden een keer per jaar schuren met schuurpapier met een kleine korrel. Hou het wel bij een jaarlijkse schuurbeurt. Na het schuren moet u het hout natuurlijk wel weer even schoonmaken met het sopje van groene zeep en water.

Buitenkant

De buitenkant van de sauna hoeft u minder regelmatig te reinigen. Deze kunt u twee keer per jaar schoonmaken met een vochtige doek.  De schroeven van de deurkrukken dient u af en toe aan te draaien.

Tips

Om uw sauna hygiënisch te houden is het aan te raden om altijd op een handdoek te gaan zitten. Zo komt u huid niet rechtstreeks in contact met het hout en komt er minder zweet op de sauna. De sauna blijft langer schoon.

Het is aan te raden om de saunastenen ongeveer één keer per jaar te vervangen. Vooral als de sauna vaak wordt gebruikt is dit van belang.