Wat chocolade in deze blog te zoeken heeft? Heel simpel, omdat chocolade geen guilty pleasure hoeft te zijn maar wel degelijk een prominente plaats verdient in de eetgewoontes van de moderne en actieve man en vrouw. Bewust kiezen is hiervoor wel essentieel. Ga niet voor de pure suikerbommen die zogenaamd onder de noemer chocolade gaan, maar ga voor echte chocolade. Pure chocolade, beginnend bij 70 procent cacao tot bijna de volle honderd. Zelfs het voedingscentrum kan er niet meer omheen. Er zijn te veel wetenschappelijke onderzoeken verricht omtrent de gezondheidsvoordelen van pure chocolade.

Smarten up

De flavonoïden in cacao hebben voor je brein een zeer positief effect. Ze zorgen er namelijk voor dat het bloed beter naar je hersenen wordt toegevoerd. Oudere mensen met een verstandelijke beperking hebben hier ook baat bij. Hiernaast bevat cacao twee andere stimulanten, die ook goed zijn voor de hersenfunctie: cafeïne en theobromine.

Goed en beschermend voor je huid

Diezelfde flavonoïden kunnen je huid een extra bescherming bieden, in verband met de reeds benoemde verbeterde doorbloeding. In dit geval van de huid, waardoor hydratatie wordt bevorderd en daarmee een extra bewapening tegen de brandende zon. De MED (minimale erytheem dosis) is een term die staat voor de hoeveelheid ultraviolette stralen die nodig zijn om roodheid te veroorzaken. Een onderzoek heeft aangetoond dat bij een dertigtal mensen na het eten van pure chocolade, gedurende 3 maanden, beter gewapend zijn tegen de zon. Er zijn dan maar liefst twee maal zoveel stralen nodig voor hetzelfde schadelijke effect. Handig weetje voor je volgende zonvakantie!

Hypertensie verlagen en risicobeperking voor hart en vaten

Productie van stikstofmonoxide wordt gestimuleerd wanneer je met enige regelmaat pure chocolade “snackt”. Op den duur leidt dit tot meer ontspanning van de slagaders, waardoor hypertensie (hoge bloeddruk) kan worden aangepakt. Let wel dat er gradaties zijn in dit ziektebeeld en denk niet dat een chocoladereep jou kan genezen van hoge bloeddruk. Het is een mogelijk kleine positieve bijdrage.

Wat betreft cholesterol: de samenstelling van pure chocolade kunnen ertoe leiden dat er minder cholesterol blijft hangen in de vaten, waardoor risico’s op hart- en vaatziektes in enige mate worden verkleind.

Vezels en mineralen!

Magnesium? Zeer schaars goedje tegenwoordig, wanneer je je groenten haalt. Zo’n honderd gram van een chocoladereep (70%-80% cacao) bevat circa 60 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium bevat! Niet slecht… Hiernaast zijn ook goed vertegenwoordigd: vezels, ijzer, koper, mangaan, kalium, zink en fosfor! Een zeer voedzame verwennerij dus.

Je hoeft niet gelijk voor de volle 99% cacao chocolade te gaan, maar begin eens in de 70% en kijk waar jouw voorkeur ligt. Kies je voor meer suiker of bitterheid? Chocolade hoeft niet slecht te zijn, zelfs er goed, zoals we nu hebben geleerd. Maar alles met mate.