Bij een luxe event hoor ook een luxe kostuum. Zomaar een pak kopen gaat niet op, er zijn natuurlijk heel veel soorten en maten pakken. Maar een kostuum voor een luxe event dient aan strikte regels te voldoen. Het gaat van zwarte lakschoenen, naar een tie van zijde. Zelfs de kleur tie wordt meestal aangegeven. Een zwarte pantalon met een enkele óf met een dubbele bies. Een horloge wordt niet gedragen op dit soort evenementen, enkel wanneer dit een zakhorloge is. Zo zijn er nog veel meer dresscodes waar je je aan moet houden met een black- of white tie evenement. Op de pantalon draagt u een katoenen overhemd, hier wil ik het over gaan hebben. Want ook het overhemd dient u uit te kiezen aan de hand van regels. Het betreft vaak een wit katoenen overhemd met een hoge kraag en het liefst met een dubbele manchet.

De geschiedenis van het manchet

Een manchet is gemaakt om de mouw van het kledingstuk te beschermen. Het was vroeger bedoeld om het te beschermen tegen vuil en slijtage. Het manchet hing daarbij los en werd om de mouw heen geslagen. Pas later werden deze aan de mouw vastgemaakt. Mannen en vrouwen droegen vroeger manchetten. Later werden de machetten een statussymbool, je moest de machetten wit houden. Dus kon het hemd maar 1 dag gedragen worden, elke dag had men dus een nieuw hemd nodig.

Wat is een dubbele manchet?

Een manchet betreft een onderdeel van het kledingstuk dat apart is gemaakt. Deze wordt aan het uiteinde van de mouw van het overhemd bevestigd. Er zijn twee soorten manchetten: een enkel manchet, dit is de meest gangbare vorm, en het dubbele manchet, deze hebben een chiquere uitstraling. Dubbele manchetten worden eerst een slag omgeslagen. De punten worden niet over elkaar maar tegen elkaar aangelegd, deze punten worden vastgemaakt met manchetknopen. Een dubbele manchet is onmisbaar op een chique event zoals een white- of black tie evenement. Dus zorg ook voor een dubbele manchet!