In Nederland hebben we deze winter nog niet zoveel sneeuw zien vallen. Afgelopen jaren hebben ons echter laten zien dat wat er nog niet is, wel kan komen. Heb jij een hekel aan autorijden in winters weer? Overvallen worden door sneeuw hoeft niet als onplezierig te worden ervaren als je goed bent voorbereid. Lees onderstaande tips en bereid jezelf voor op winters weer!

 

#1 Vervang je zomerbanden door winterbanden

Het is echt waar: winterbanden maken het rijden in winters weer een stuk aangenamer en veiliger. Doordat de banden van een speciaal soort rubber zijn gemaakt dat minder snel hard wordt door koud, behoud je meer grip op ondergrond bij koudere temperaturen. De grip van normale autobanden op de ondergrond vermindert namelijk al bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius. Daarnaast is de kans op aquaplaning kleiner omdat de winterbanden zijn gemaakt om grotere hoeveelheden water weg te leiden. Daarom zijn winterbanden niet alleen handig bij écht winters weer, maar ook bij een natte winter (én herfst) in Nederland.

 

#2 Let op de remweg!

In de winter is het weer nou eenmaal wat minder voorspelbaar dan in de zomer. Gelukkig zit je in de auto altijd droog maar het winterse weer kan wel invloed hebben op zaken zoals de remweg. Zorg daarom altijd voor ruim 2 seconden remweg en laat bij aanvang van de herfst alvast controleren of je remblokken vervangen moet worden. Dat jouw remblokken aan vervanging toe zijn, ondervind je ten slotte liever niet op het moment dat je ze het hardst nodig hebt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je rem- en autolichten.

 

#3 Wees voorbereid op sneeuw

Wordt er sneeuw verwacht en/of zijn de temperaturen rond het vriespunt? Dan kan het handig zijn om altijd wat extra antivriesvloeistof in je auto te hebben liggen. Dit antivriesvloeistof gaat in je ruitenwissers zodat jij jouw zicht bij elke weersverandering behoudt. Heeft het gesneeuwd en moet je inparkeren? Door de sneeuw kan het lastiger zijn om dieptes te zien. Zo kunnen stoepjes bijvoorbeeld verstopt zitten onder een pak sneeuw. Ben je niet helemaal zeker van je zaak? Laat je bijrijder dan uitstappen om aan te geven waar de stoep begint. Heb jij het stoepje per ongeluk verkeerd ingeschat en schade gereden aan je velgen? Geen probleem, schade aan velgen kan over het algemeen geen kwaad en is vaak van cosmetische aard. Bovendien is een afspraak voor velgen reparatie bij jouw garage zo gemaakt.

 

Bovenstaande tips zijn maar een paar voorbeelden van de manieren waarop jij jezelf kan voorbereiden op de winter. Zo kan het ook handig zijn om dekentjes en wat te eten en drinken mee te nemen voor jou en de bijrijders indien jullie in de file komen te staan. Vind jij het over het algemeen niet zo prettig om te rijden bij slecht weer? Dan kan je bijvoorbeeld een slip cursus volgen om wat meer vertrouwen in je rijgedrag te krijgen. Kortom, ga bij jezelf na wat jij nodig hebt om op elk moment vol vertrouwen de auto in te stappen. Happy driving!