Ongeveer 1 op de 3 nieuwe fietsen die in Nederland worden gekocht zijn elektrische fietsen. Niet zo gek, want zo’n fiets met een beetje extra hulp zorgt ervoor dat je veel makkelijker en sneller grotere afstanden af kunt leggen.

Niet alleen voor senioren

Bij een elektrische fiets denken veel mensen in eerste instantie aan senioren die wel willen blijven fietsen, maar niet meer de kracht hebben om stevig door te trappen. Toch klopt dit beeld niet helemaal. Toegegeven, een groot deel van de elektrische fietsen wordt aangeschaft door zestigplussers. Maar niet omdat zij op een normale fiets niet meer vooruitkomen! Nee, de elektrische fiets geeft hen de mogelijkheid er lekker op uit te gaan, lange fietstochten te maken, iedere dag opnieuw. Door de ondersteuning die de motor van de fiets levert kunnen zij veel meer kilometers afleggen en trekken zij er lekker op uit.

Maar zij zijn zeker niet de enige die voor een elektrische fiets kiezen. Een elektrische fiets kan voor velen net het laatste zetje in de rug zijn om voortaan de auto wat vaker te laten staan en lekker met de fiets naar het werk te gaan. Ook als er halverwege de route een heuvel of brug zit die er normaal gesproken voor zorgt dat je met een bezwete rug op je werk aankomt.

Duur

Eigenlijk zou vrijwel iedereen die regelmatig fietst wel een elektrische fiets willen hebben. Niet per se eentje die het werk helemaal overneemt, maar gewoon een klein steuntje in de rug dat ervoor zorgt dat je net wat minder hard hoeft te trappen. De reden dat veel mensen toch nog niet tot aanschaf zijn overgegaan valt te vinden in de aanschafprijs, die over het algemeen een stuk hoger is dan die van een reguliere fiets. En dan loop je ook nog tegen het probleem aan dat de accu van een elektrische fiets, een kostbaar onderdeel, slechts een beperkte levensduur heeft en na een paar jaar aan vervanging toe is.

Hier lijkt de laatste jaren echter steeds meer verandering in te komen. Vervanging is namelijk lang niet altijd meer nodig, je accu reviseren is ook een goede optie. Bij accu reviseren wordt niet de gehele accu vervangen, maar alleen de cellen die zich in de accu bevinden. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten! Je fiets accu repareren in plaats van vervangen kan je elektrische fiets, zeker op de lange termijn, dus een stuk goedkoper maken. Zeker het overwegen waard!