Sta je op het punt om een nieuwe garagedeur aan te schaffen? Dan is het belangrijk dat je het juiste model koopt. Een garagedeur gaat immers vele jaren mee, dus het zou zonde zijn als je achteraf spijt hebt van je keuze. Maar hoe kom je er dan achter wat de perfecte garagedeur voor jou is? Daar gaan we je in dit artikel mee helpen. Dat doen we aan de hand van een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen, waardoor je in staat bent om vast te stellen welke deur het beste bij jou past.

Welke uitstraling heeft je woning?

Hoewel veel mensen er niet bij stilstaan, kan de garagedeur wel degelijk effect hebben op de uitstraling van je woning. In principe heb je de keuze uit deuren met een moderne uitstraling en deuren met een landelijke uitstraling.

Wanneer je een woning hebt waarin veel hout is verwerkt, is een garagedeur met een landelijke uitstraling vaak de beste keus. Denk bijvoorbeeld aan houten openslaande garagedeuren. Heb je een woning met een moderne uitstraling? Kies dan voor een moderne deur, bijvoorbeeld een sectionaal garagedeur.

Waarvoor ga je de garage gebruiken?

Het doel waarvoor je de garage gebruikt is belangrijk in relatie tot de manier waarop de garagedeur wordt geopend. Stel dat je meerdere keren per dag de garage in en uit wilt gaan, dan is het erg vervelend als je iedere keer de garagedeur is zijn geheel moet openen en sluiten. Deuren die op die manier functioneren vallen dus eigenlijk bij voorbaat af.

Garagedeuren die je slechts deels hoeft te openen om de garage in en uit te kunnen gaan, zijn onder andere zijdelingse sectionale deuren, openslaande garagedeuren en garagedeuren met een ingebouwde loopdeur.

Hoe wil je de garagedeur bedienen?

Hoewel de meeste deuren voor garages achteraf elektrisch zijn te maken, is het beter en voordeliger om voordat je een garagedeur aanschaft stil te staan bij de vraag hoe je de deur wilt gaan bedienen. Heb je er bijvoorbeeld geen problemen mee om hem handmatig te openen en te sluiten? Dan kun je bijvoorbeeld voor een eenvoudige niet-geïsoleerde kanteldeur kiezen. Maar stel dat je de garage als parkeerplaats gebruikt, dan is het prettig als je de auto niet uit hoeft om de deur te kunnen openen. Sectionale garagedeuren of roldeuren (bijvoorbeeld de Hörmann Rollmatic garage-roldeur) zijn dat geval goede keuzes.

Ga je waardevolle spullen in je garage opslaan?

Met name de goedkopere garagedeuren worden niet altijd voorzien van kwalitatief goede sloten. Of de sloten zijn wel goed, maar eenvoudig open te breken. Wanneer je dus besluit om de garage te gebruiken als opslagplaats voor waardevolle spullen of om je auto erin te parkeren, dan is het van belang dat je voor een garagedeur kiest die van goede anti-inbraak technieken is voorzien. Het beste is om, nadat je een selectie garagedeuren hebben gemaakt, aan een garagedeur specialist om advies te vragen voor wat betreft de vergrendeling van de deur.

Meer advies nodig?

Vind je het na het lezen van dit artikel nog lastig om een goede keuze te kunnen maken? Schroom dan niet om een garagedeur specialist om advies te vragen. Bovendien is het prettig als je in de showroom de deuren in het echt kunt zien en kunt uitproberen. Nog een extra tip: vraag bij meerdere leveranciers een offerte op. De prijzen kunnen soms verassend veel van elkaar verschillen. Staar je echter niet blind op prijzen, maar kijk ook naar garanties en service.