Ben jij iemand die wel eens graag op vakantie gaat? Is de wereld verkennen jou passie of ga je op vakantie om op te laden? Dat kan, maar besef jij je wel dat al die vakanties die wij ondernemen ons vervuilers van het milieu maken? Al die vluchten, de afstanden met de auto en daarnaast nog alle andere vervuilende activiteiten… Daarnaast zorgen spotgoedkope reisorganisaties dat er weinig geïnvesteerd wordt in een economisch minder ontwikkeld land. Wil jij weten hoe je iets meer rekening met het milieu kan houden als thuisblijven geen optie is? Dat leggen wij in dit artikel aan je uit!

 

Vervoersmiddel

Ben jij iemand die graag zijn eigen reis plant? Denk dan na over welk vervoersmiddel je neemt Zo is een trein of een boot veel minder belastend voor het milieu. Zeker als je voor een zeilboot kies, aangezien de wind als aandrijving wordt verbruikt. Ook is fietsen of wandelen een goed alternatief om ergens te komen!

 

Wil je toch vliegen? Misschien omdat de afstand te groot is voor een alternatief? Kies dan ervoor om wat langer weg te blijven. Zo wordt je uitstoot per dag in ieder geval verlaagd. Ook kan je kiezen voor een vliegtuigmaatschappij die een alternatief aanbiedt om zo je CO2-uitstoot te compenseren. Je betaald dan een extra bedrag, afhankelijk van de brandstof die er bij je vlucht wordt gebruikt, en dit bedrag wordt geïnvesteerd in een Co2-reductie project. Ga dus niet voor het goedkoopste ticket, maar investeer liever iets meer geld en daarmee verklein jij je ecologische voetafdruk!

 

Investeer in het land!

Investeer in het land waar je op vakantie bent! Kies een accommodatie uit waar ze voldoen aan criteria, zoals eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden en respect voor mensenrechten, cultuur en natuur. Er zijn ook reisorganisaties in Nederland die Fair Trade reizen aanbieden! Ook zijn er initiatieven die je in contact brengen met locals! Op deze manier geef je geld uit aan de gemeenschap, in plaats van een groot bedrijf. Ook een leuke manier natuurlijk om mensen en de cultuur te leren kennen!

 

Respect voor het land!

Wat je in Nederland doet, doe je ook als je op reis bent. En nog belangrijker: respecteer de regels in een ander land. Wees zuinig met water en gebruik niet onnodig schoon water. In een ander land kan dit nog belangrijker zijn, dus wees je hier bewust van! Probeer ook zo min mogelijk afval te maken. Gebruik bijvoorbeeld geen plastic waterflesjes die je weggooit, maar gebruik een hervulbare waterfles!

Mede mogelijk gemaakt door WhatsOrb: het platform voor duurzaam nieuws en groene innovaties