Het is nog niet zo gemakkelijk om een juiste paard uit te kiezen. In dit artikel staat daarom beschreven waar jij op moet letten bij het kiezen van een rijmaatje.

Wat zijn jouw wensen eigenlijk?

Het kan zijn dat je vooraf al persoonlijke wensen hebt. Weet je al gelijk wat voor kleur je paard moet hebben? Weet je ook wat voor geslacht je wilt?

Verder moet je je goed afvragen wat je met het paard gaat doen. Is het dressuur, springen, of ga je niet competitief rijden?

Ook moet je jezelf afvragen of je een jong of oud paard wilt nemen. Jonge paarden zijn niet ouder van vijf jaar. Paarden in deze categorie zijn nog in de groei en ontwikkeling. Zeker als je een paard wilt opleiden is een jong paard leuk om te nemen.

Heb je al ervaring in de omgang met paarden

Als je wel eens eerder met paarden hebt gereden heb je al wat ervaring. Zo weet je met welke paardensoort het goed klikte en met welke minder. Vraag jezelf af hoe het heeft gekomen. Meestal past je karaktereigenschap bij het soort paard wat je koopt. Vaak kopen hondeneigenaren ook honden die bij hun gedrag en uiterlijk passen. Kies daarom voor een paard die bij je past!

Past het paard wel bij je rijervaring?

Zoek dus naar een paard die bij je rijervaring past. Hoe lang rijd jij al paard? Hoe vaak per week? Probeer vooral in uren te rekenen. Een goede begeleiding van het paard moet in de buurt van het paardenhok zijn. Als je paard al op een manege stalt heb je al begeleiding in de buurt.

De keuze is reuze

Kortom, je moet met een flink aantal dingen rekening houden bij het kopen van een paard. Voorbeelden zijn je karaktereigenschappen en lichaamsgewicht. Zo krijg jij een leuk rijmaatje!