Kerst is voor ons vaak een lange vakantie van 2 weken. Tijdens kerst vieren wij de geboorte van Jezus Christus wat ruim 2000 jaar geleden is gebeurt. Dit verhaal staat omschreven in de bijbel die velen van ons lezen. Naast dit verhaal zijn er toch nog heel veel leuke weetjes over kerst die je waarschijnlijk nog niet wist.

Tweede kerstdag

Wist je dat… in veel landen tweede kerstdag niet eens bestaat. Tweede kerstdag is special ontstaan voor de mensen onder ons die het niet konden vieren. Denk hierbij aan dienstpersoneel. Zij waren de dag erna vrij om zo toch kerst met de familie te vieren.

Kerstboom

Wist je dat… de eerste kerstboom afstamt uit 1510. Hierbij heb ik het dan wel over een versierde kerstboom. Pas in 1531 werd er ook voor het eerst over geschreven. De eerste verlichting stampt pas af uit 1882. Dit is bijna 300 jaar laten. De bomen werden dus 300 jaar lang wel versierd maar zonder verlichting. Daarvoor gebruikte de mensen echte kaarsen in de boom.

Kerstzegels

Wist je dat… heel veel mensen kerstzegels gebruiken. Wist je dat je deze zegels soms ook kunt hergebruiken. Je moet hierbij wel even zoeken wat de waarde is van jouw decemberzegel.

Woonplaats

Wist je dat… de kerstman ECHT een eigen adres heeft. Nu je dit weet kun je voor 16 december een brief naar hem sturen. Sommige kinderen krijgen zelfs een brief terug. Hoe leuk is dat? De woonplaats van de kerstman is in Canada.

Peru

Wist je dat… mensen in Peru eerste kerstdag heel anders vieren dan ons. Zij gaan eerst heel veel alcohol drinken en daarna gaan zij met ze alle knokken. Zo beginnen zij het nieuwe jaar met een ‘schone lei’.

Stille nacht

Wist dat je… het kerstlied stille nacht maar liefst 733 keer is gezongen door verschillende mensen. Elk jaar gaan nieuwe artiesten oude kerstliedjes overzingen. Dit is dus het vaakst gebeurt met stille nacht.