Wat is een quartz horloge?

Als er één product is dat in razend tempo de markt totaal in zijn greep heeft genomen, is dat wel het quartz horloge. In zo een beetje één keer zijn we overgestapt van mechanische horloges naar quartz horloges. De makers, die het quartz horloge bijna per ongeluk uit hebben gevonden, hadden dat natuurlijk nooit gedacht. Toch is deze fantastische uitvinden één die we nog lang zullen herinneren. Waar komt quartz vandaan? Hoe werkt quartz? En waarom dragen we tegenwoordig allemaal massaal quartz horloges? Dat leg ik je uit in deze blog.

De oorsprong van het quartz horloge

Zoals gezegd werd het quartz horloge bijna bij toeval ontdekt in Zwitserland. Wetenschappers van het bekende horlogemerk Seiko ontdekte in 1962 dat ze door middel van het materiaal kwarts zeer precies de tijd konden meten. Dit werd en wordt nog steeds gedaan door het kwarts deeltje heel snel te laten trillen. Deze trilling vindt plaats met 1 Mhz. Dit betekent dat wanneer het kwarts deeltje 1 miljoen keer heeft getrild er precies één seconde is verstreken. De quartz in deze horloges worden bewogen door beweging, een batterij en zonne-energie. De eerste quartz horloges werkte alleen op batterij, maar tegenwoordig zien we steeds meer horloges die werken op beweging en zelfs op zonne-energie.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een quartz horloge

Door de unieke samenstelling van een quartz horloge, zijn dit soort horloges zeer goedkoop om te fabriceren. Daarom geldt hier absoluut niet bij dat wanneer een quartz horloge duurder is, deze preciezer de tijd aan zal duiden. De meeste quartz horloges worden ingezet als fashion horloges. Door de grote eenvoud in het productieproces van quartz horloges zijn deze in rap tempo en grote schaal te maken. Duurdere quartz horloges zijn daarom meestal fashion horloges van grote modehuizen. Goedkope horloges met quartz erin verwerkt werken even goed als de duurdere varianten van modehuizen.