Er zijn veel assistenten die we in huis kunnen gebruiken die ons leven net een stukje makkelijker maken. Zo is er bijvoorbeeld de Google Assistant of Alexa. Je kunt er gemakkelijk mee praten, omdat ze je stem herkennen of “reageren” wanneer je ze bij hun “naam” roept. Ook zijn er systemen waarmee je op één centrale plek de lichten, verwarming, gordijnen, etc. kunt besturen. Welkom in de toekomst.

Heel veel data

Je kunt je voorstellen dat dergelijke systemen veel informatie op moeten slaan, omdat ze zich dienen aan te passen aan jouw voorkeuren en behoeften. Het zijn als het ware lerende systemen. Wanneer een systeem leert, is dat natuurlijk op basis van communicatie. De communicatie die hier opgeslagen en vertaald wordt, is de data die over jou wordt verzameld. Dat klinkt misschien een beetje eng en ergens is dat natuurlijk best spannend. Gelukkig wordt er focus gelegd dergelijke producten die deel uitmaken van The Internet of Things (alle smartsystemen die data uitwisselen, opslaan en analyseren) om er op toe te zien dat de producten aan de juiste voorwaarden voldoen. Zowel voor organisaties, maar ook voor de gebruiker.

Smart home

Wanneer je al je producten koppelt aan je Assistant, kun je jezelf een hoop tijd en onhandigheden besparen. Wanneer je aan het koken bent en even bent vergeten hoeveel minuten je ei nodig heeft om perfect te worden, kun je het gemakkelijk vragen. Je hoeft dan niet je telefoon erbij te pakken wanneer je ook nog eens een mes in je hand hebt. Je wordt niet uit je concentratie gehaald. Daarnaast kan het uitermate geschikt zijn voor mensen die minder mobiel zijn of die een groot gezin draaiende moeten houden. Ook als je op vakantie gaat, bestaan er applicaties waarmee je vanuit het zonnige Spanje de lampen in huis aan kunt zetten. Inbrekers? Ik dacht het niet! Smart homes kunnen erg functioneel en veilig zijn.

Onder het vergrootglas

Omdat er met veel data omgegaan wordt, moeten bedrijven voldoen aan de internationale standaard ISO 27001 voor informatiebeveiliging.  Hier worden eisen gesteld aan de verwerking van data. De informatiebeveiliging zorg voor vertrouwelijkheid en integriteit, maar is ook van grote invloed op de innovatie van een organisatie. Zo is er niet alleen een noodzaak, maar gelukkig ook een grote behoefte vanuit de organisaties zelf. Misschien dat je nu wat makkelijker met je Assistant praat, of niet?