Na jarenlang tijdens mijn werk in het ziekenhuis op sandalen te hebben gelopen, besloot ik deze keer te gaan voor een paar medische klompen. Veel van mijn collega’s droegen ze al, en ik ben nu ook om. Ik koos voor een paar klompen met een lichtroze laklaag, en ze staan geweldig onder mijn witte uniform. Ook over het comfort ben ik erg tevreden. De houten zool is schokdempend en beschermt zowel tegen koude, als tegen warmte. Hierdoor heb ik nooit geen transpirerende voeten meer, aan het einde van mijn werkdag. Een bijkomend voordeel van het hout is, de hygiënische en anti-allergische werking. En hygiëne staat natuurlijk voorop wanneer je in een ziekenhuis werkt. Onder de loopzool en de voorvoet zit een PU-laag wat er voor zorgt dat de klomp heel flexibel is. Op deze klompen, kom ik mijn hele dienst door, zonder pijnlijke of vermoeide voeten. Dit is voor mij een groot pluspunt, omdat ik op een werkdag vele kilometers afleg, en voorheen altijd last had van zeer vermoeide voeten.

 

Verschillende soorten klompen

Doordat ik lang het internet afgestruind heb om een paar klompen te kopen, kwam ik ook allerlei andere soorten klompen tegen. Zo kwam ik erachter dat de oeroude, traditionele houten klomp, nog steeds erg populair is. Deze is verkrijgbaar als bijvoorbeeld: geschuurde houten klomp, Delfts blauwe houten klomp, Friese vlag houten klomp. En uiteraard als Brabantse houten klomp, geschilderd in de kleuren geel, rood en zwart, alom bekend. Behalve als statement, wordt de klomp vooral gedragen als praktisch schoeisel. Talloze mensen dragen de traditionele, houten klomp op hun werk, en daarnaast wordt hij door velen in hun vrije tijd gedragen. Naast de volwassen maten (dames en heren), is de houten klomp ook in kindermaten verkrijgbaar, ook zijn er houten babyklompjes te koop. Ik neem maar even aan dat die laatste, vooral geschikt zijn om cadeau te doen, in plaats van te gebruiken als babyschoeisel.

 

Tuinklompen

Wanneer je tuin je grote hobby is, kun je het eigenlijk niet stellen zonder een goede tuinklomp. Deze is gemakkelijk als je op en neer loopt tussen huis en tuin, want hij is gemakkelijk aan en uit te schieten. Verder kan een tuinklomp wel tegen een stootje. Hij is gemaakt van leer, hout of pvc, en is dus waterbestendig. Sommige tuinklompen bevatten zelfs een orthopedische binnenzool, wat extra comfortabel loopt. De tuinklomp is bij de hiel open of gesloten, al naar gelang je voorkeur.

 

Veiligheidsklompen kopen

Wanneer het gaat over het kopen van veiligheidsklompen, is het van belang om te kijken of de klomp is voorzien van een SB (Safety Base) veiligheidsklasse. Je weet dan zeker dat je een goede keuze maakt. Dit soort klomp voldoet aan de belangrijkste basisveiligheidseisen; de klomp moet een stalen neus hebben en er moet een minimale schokdemping in de hak zijn. Veiligheidsklompen zijn daarnaast erg functioneel, wanneer je vaak je schoenen aan en uit moet trekken. Veiligheidsklompen worden vooral gedragen binnen de agrarische sector, de transport sector of de bouw sector.