Mediteren is hip. En niet zonder reden, het is namelijk ook nog erg gezond. Wanneer je regelmatig mediteert, merk je dat je lichaam en gedachten tot rust komen. In combinatie met yoga en een heerlijke watermatras komt je lichaam volledig tot rust. 

Vroeger werd je nog wel eens raar aangekeken wanneer je ontspanningsoefeningen deed, of een yogamatje meenam. Het is tegenwoorden veel voorkomender en er zijn zelfs verschillende soorten yoga. Voor de een is het een diepzinnige spirituele verlichting, een ander denkt na over een watermatras kopen voor ontspanning. Of denk maar aan een intensief lesje power yoga waar je spieren het van uit zullen schreeuwen. Meditatie, yoga en mindfulness liggen allen dicht bij elkaar.

Een voorbeeldje van een oefening, de bodyscan

“Je spant de spieren in je linkervoet aan, houdt die spanning twintig tellen vast en laat weer los bij het uitademen. Daarna is je linkeronderbeen aan de beurt, dan je bovenbeen en zo ga je door tot je het hele lichaam hebt gehad. De spieren in je gezicht bewaar je tot het laatst.”

Hoe vaker je het doet, des te beter je zult kunnen ontspannen. Een direct gevolg hiervan is een betere nachtrust. Doordat je je lichaam beter leert te ontspannen en ontstressen.

Slapeloosheid is slopend en lang niet zo onschuldig als sommige mensen denken. Je komt namelijk niet aan het minimumaantal uren slaap per nacht dat je nodig hebt omdat je ofwel helemaal niet slaapt, ofwel omdat het veel te lang duurt voor je in slaap valt. Het resultaat? Concentratieproblemen overdag, een slecht humeur en als gevolg daarvan problemen op het werk of in je relatie.

MINDFULNESS VOOR SLAAPPROBLEMEN

Tegenwoorden hebben steeds meer mensen last van slaap problemen. Een actuele behandeling voor slapeloosheid is voornamlijk cognitieve gedragstherapie. Er wordt dan gedrag aangeleerd wat het slapen verbetert. Zoals een betere slaaphygiëne. Hierbij komt een waterbed goed van pas, deze zijn namelijk hyperallogeen. Of je kunt natuurlijk ook alleen een watermatras kopen.

Een concrete aanpak houdt in dat je cafeïne weert in de middag en avond. En een aantal uren voordat je wilt gaan slapen alle lichten dimt of uit zet. Daarnaast zorgen digitale schermen van je tv, mobiel, laptop etc. ook voor een verminderd slaapvermogen. Dit heeft te maken met het blauwe licht wat van je scherm af komt wat ervoor zorgt dat ons lichaam actief blijft.

Onze conclusie is dus dat je gedurende dag een moment rust kunt pakken door te mediteren, of een paar yoga oefeningen om de benen te strekken. En ‘s avonds kun je in je bed duiken. Of je kunt overwegen om een waterbed kopen voor optimale nachtrust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *