Verlies is onlosmakelijk verbonden met het leven en de liefde – vandaar dat iedereen er op een zeker punt in zijn of haar leven mee te maken zal krijgen. Omgaan met verlies is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Als je een vriend of vriendin hebt die te kampen heeft met een groot verlies, kan het soms moeilijk zijn om hiermee om te gaan. Wil hij of zij erover praten, of kun je beter niets zeggen? Helpt het om luchtig te doen, of komt dat juist nonchalant over? Het zijn vragen die je jezelf misschien stelt als je te maken hebt met iemand die in de rouw is. Wij geven je vandaag wat advies om iemand die in de rouw is zo goed mogelijk te ondersteunen.

 

Besef: rouwen is heel persoonlijk

Iedereen gaat anders om met verlies, zo stelt psychologe Megan Devine tegenover Psychology Today. “Je hebt een ondersteunende rol, niet de hoofdrol, tijdens de rouwperiode van je vriend(in),” aldus Devine. Juist omdat iedereen een ander rouwproces doormaakt, is er geen ‘’goed’’ of ‘’fout’’. Gun je vriend(in) de tijd om te rouwen en probeer er, waar mogelijk, voor hem of haar te zijn.

 

Blijf bij het hier en het nu – meer kun je niet doen

Het is verleidelijk om te proberen de pijn van je vriend of vriendin weg te nemen door verzachtende uitspraken als: ‘’De pijn slijt, echt’’ of iets in die trant. In de toekomst kijken kan echter niemand – met zulke uitspraken help je jouw dierbare dan ook niet. Houd het bij het heden en geef aan dat je er bent voor hem of haar – dat is alles wat je nu kunt doen.

 

Biedt praktische steun

Als iemand die je liefhebt het zwaar heeft, staat zijn of hoofd waarschijnlijk niet naar alledaagse zaken of klusjes. Daarom nemen mensen vaak een begrafenisondernemer  in de arm die hen kan helpen bij het regelen van de uitvaart. Maar ook het dagelijks leven staat niet stil. Boodschappen doen, de kinderen ophalen van school, voor iedereen een gezonde maaltijd op tafel zetten – het kan in tijden van rouw voelen als een onmogelijk zware opgave. Hier kun je jouw vriend(in) ondersteunen. Lekker koken, een lief bosje bloemen meenemen als je langsgaat. Het zijn kleine dingen, maar zo laat je zien dat je er voor hem of haar bent!