Veel mensen zweren erbij: een zogenaamde cheatday. Dit is de dag waarop het niet uitmaakt wat je eet en wordt vaak toegepast tijdens een dieet. Hoewel je tijdens het diëten vaak bepaalde voedingsproducten vermijdt, kan je op deze dag eindelijk weer eens alles eten. Maar is zondigen tijdens een dieet nu wel of niet verstandig? Kan je met een gerust hart voor een makkelijke maaltijd kiezen of moet je dit toch proberen te voorkomen? Wij gingen op onderzoek uit. 

Het grootste probleem bij de meeste diëten is dat het moeilijk vol te houden is. En wanneer je op je streefgewicht bent en in je oude voedingspatroon terugvalt, ben je vaak zo weer terug op je oude gewicht. Bovendien is het vaak moeilijker vol te houden doordat je ineens heel veel niet meer van je zelf mag. Geen borrelhapjes meer, geen zak chips in het weekend, enzovoorts. Hierdoor kan de trek naar lekkere dingen nog groter worden, waardoor je uiteindelijk overstag gaat en dan maar je dieet aan de wilgen hangt. Af en toe zondigen tijdens een dieet is echter helemaal geen ramp. Zeker niet wanneer je zogenaamde ‘cheatdays’ inplant. Hierbij hou je zelf de controle en weet je dat lekkere dingen eten gewoon mag, alleen op dit moment niet. Daardoor is ieder dieet gemakkelijker vol te houden. 

Hou hier rekening mee bij het plannen van een cheatday 

Wil jij ook gebruik maken van een cheatday binnen je dieet? Dan is het wel belangrijk om met de volgende 3 zaken rekening te houden: 

  1. Plan een cheatday niet vaker dan twee keer per maand. Zo geniet je van de juiste balans en zal je weinig verschil merken op de weegschaal. Doe dit niet vaker, want dan loop je het risico dat je niets meer afvalt omdat je de verloren kilo’s er bijvoorbeeld in het weekend weer aan eet.

  2. Bedenk van tevoren hoeveel calorieën je maximaal tijdens een cheatday mag eten. Ga er vanuit dat je gemiddeld 2000 calorieën mag eten om op gewicht te blijven. Wanneer je hier ongeveer 4000 van maakt tijdens een cheatday kom je afgezien van vocht nooit meer dan 200 gram extra aan. Dit ben je na het oppakken van je gezonde voedingspatroon binnen twee dagen alweer kwijt.

  3. Overdrijf niet! Er zijn mensen die tijdens een cheatday werkelijk alle remmen loslaat en vervolgens meer dan 7.000 calorieën naar binnen werken. Ja, je leest het goed. Bedenk wel dat je hierdoor met gemak een halve kilo of meer aan zal komen. En dan zal al je harde werken van de afgelopen week in één klap teniet worden gedaan. 

Wat gaan we eten vanavond? 

Wat gaan we eten vanavond als je eindelijk van jouw cheatday mag genieten? Dit kan voor iedereen anders zijn. Geef vooral toe aan je cravings. Ben je dol op stroopwafels en mis je deze enorm? Dan kun je er ook voor kiezen om ’s avonds een kleine maaltijd te nuttigen en je calorieën in deze heerlijke koek op te maken. 

Heb je ontzettend zin in friet? Een vette kapsalon of grote pizza? Geen probleem. Alles mag, zolang je het maar niet overdrijft! Maak goede keuzes, zodat je er voorlopig weer even op kunt teren en je dieet weer met een goed gevoel kunt oppakken. Dan is een keer zondigen geen enkel probleem.