Je moet er niet aan denken: autopech. Je denkt misschien dat het je niet zal overkomen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Sommige soorten autopech zijn niet te voorkomen, maar er is ook een aantal acties die je zelf kunt ondernemen om de kans op autopech te minimaliseren. In dit artikel vertel ik wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw auto in een zo goed mogelijke conditie blijft verkeren en welke kleine acties je kunt ondernemen ter preventie van autopech. Ook vertel ik je waar je bij onderhoud terecht kunt, bijvoorbeeld voor auto uitlijnen, banden verwisselen of de apk-keuring.

Kleine en de grote beurt

De kleine en de grote beurt: als auto-eigenaren hebben we er allemaal mee te maken, maar wat houden de kleine en de grote beurt nou eigenlijk in? Traditioneel gezien vinden de kleine en de grote beurt vaak om-en-om plaats, als is daar tegenwoordig niet altijd meer sprake van. Bij de kleine beurt worden de belangrijkste slijtageonderdelen van de auto gecontroleerd. Bij de grote beurt worden meerdere slijtageonderdelen gecontroleerd. Indien nodig, worden onderdelen ververst of vervangen. Waar bij de kleine beurt zo’n 20 onderdelen worden gecontroleerd, is dit bij de grote beurt het viervoudige: zo’n 80 onderdelen. Periodiek je auto laten controleren is dus belangrijk als je de kans op autopech wil verkleinen.

Wat kun je zelf doen?

Er is een aantal dingen die je zelf kunt doen om de kans op autopech te verkleinen.  Allereerst is het belangrijk om geregeld de bandenspanning te controleren. Als de bandenspanning te laag is, is dit slecht voor het weggedrag van je auto. Daarnaast is rijdt je auto minder zuinig en rij je dus duurder. Naast het controleren van de bandenspanning, is het van belang om eens per maand de koelvloeistof en het oliepeil te controleren.

Heb je autopech, wil je je auto laten controleren of is het tijd voor onderhoud, zoals je auto uitlijnen of je winterbanden vervangen voor zomerbanden (of andersom)? Neem dan eens een kijkje op de website van Vakgarage of ga langs bij een Vakgarage bij jou in de buurt.