Heb jij altijd al in een ander land willen wonen? Of komt je partner misschien uit het buitenland? Liggen er voor jouw carrière grootste mogelijkheden in het buitenland? Of wil je met je verstand op 0 een nieuw leven opbouwen? Dan kun je overwegen te emigreren. Hier komt echter veel bij kijken en het is niet voor elk land even makkelijk.

Visum
Voor landen buiten Europa heb je bijna altijd een visum nodig om überhaupt het land binnen te kunnen reizen. Van daar kun je verder en eventueel een verblijfsvergunning aanvragen. Als je er werkelijk wilt wonen zul je ook een bron van inkomsten moeten hebben en daarvoor zul je in veel landen ook een werkvergunning moeten aanvragen.

Heimwee
Het is heel spannend om aan zo een avontuur in het buitenland te beginnen en als je besluit te emigreren, omdat je partner daar woont is het natuurlijk heel fijn dat jullie eindelijk samen kunnen zijn. Bij sommige mensen kan na enige tijd heimwee optreden. Internationaal verhuizen is niet niks. Als je ergens op vakantie gaat kan alles er geweldig zijn, maar het ergens gaan wonen en het dagelijkse leven met al zijn problemen er meemaken kan een heel ander gevoel geven. Dat hangt een beetje van jezelf af. Sommige mensen kunnen zich heel makkelijk aanpassen in een ander land en andere mensen hebben hier iets meer moeite mee. Daarnaast is het lastig om je huidige leven, familie en vrienden achter je te laten. Natuurlijk zullen zij er altijd voor je zijn, maar je zult wel je baan op moeten zeggen en je huis verkopen. Ook moet je niet vergeten dat er andere producten zijn dan je gewend bent. Zo hoef je bijvoorbeeld in Rusland geen Nederlandse kaas te verwachten.

Cultuur
Het mooie aan het wonen in een ander land is dat je de cultuur er kunt leren kennen. Het is heel interessant om in een heel andere leefomgeving met andere gewoontes te gaan leven. Je kunt ervoor kiezen om in het buitenland je eigen winkel te openen. Veel Nederlanders openen bijvoorbeeld in het buitenland een stroopwafelwinkel, een poffertjeskraam of een winkel met andere typische Nederlandse producten. In sommige landen zijn deze producten misschien nog niet bekend en op deze manier kun je een stukje Nederlandse cultuur met je meebrengen.