Het lijken tegenpolen van elkaar te zijn: het koolhydraatarme dieet en het eiwitrijke dieet. Net als koolhydraatarme recepten en eiwitrijke recepten. Maar is dat zo?
De waarheid is namelijk anders! Koolhydraatarme recepten en eiwitrijke recepten gaan namelijk heel goed samen. Ze lijken heel erg op elkaar en kunnen in 9 van de 10 gevallen ook prima naast elkaar gevolgd en gebruikt worden.

Wat is een koolhydraatarme levensstijl?

Een koolhydraatarme levensstijl richt zich op het minderen van de consumptie koolhydraten. Die koolhydraten zijn vaak de dikmakers in ons voedsel. Het zijn suikers die we niet nodig hebben. Deze suikers (in de vaktermen ook wel enkelvoudige koolhydraten genoemd) heb je nergens voor nodig. Ze voeden niet, ze bevatten geen vitaminen of mineralen, ze maken je echter alleen maar dikker en ongezonder. Mensen die zich hiervan bewust zijn kiezen dus met die reden voor een koolhydraatarme levensstijl. Daarbij minderen ze de aantal koolhydraten die ze dagelijks eten en vervangen die voor andere producten.

Wat is een eiwitrijke levensstijl?

Wanneer je een eiwitrijke levensstijl nuttigt, probeer je gerechten te vinden die je helpen om op een dag meer eiwitten binnen te krijgen. Meer eiwitten dan koolhydraten, bijvoorbeeld.
Eiwitten hebben meerdere positieve functies. Zo helpen ze je spiermassa aan te maken en te behouden, spieren te herstellen. Ze helpen je een gevuld en verzadigd gevoel te krijgen. Ze geven je zeer veel energie! Daarnaast kosten ze ook veel energie om verbrand te worden en worden ze – anders dan koolhydraten – niet opgeslagen als vetreserve. Je lichaam wil dus echt van eiwitten af, nadat het zijn werk gedaan heeft.

Hetzelfde

Je leest het al: een koolhydraatarm dieet begint waar een eiwitrijk dieet begint. Want iemand die mindert met koolhydraten zal al snel meer eiwitten (vlees, vis en kip) tot zich nemen. En iemand die meer eiwitten eet laat dus veel koolhydraten staan.
Je kan beide diëten dan ook prima met elkaar combineren. Wie op zoek is naar eiwitrijke recepten zal dan ook veel koolhydraatarme recepten tegenkomen en andersom. Drankjes en hapjes voor tussendoor, het is allemaal met elkaar te vergelijken. Veel kip, vlees en vis, zeeproducten, groenten en fruit, weinig suikers en onnodige calorieën, zoals bijvoorbeeld uit banket.

Doelgroep is wel anders

Tot slot kunnen we stellen dat de doelgroep van een eiwitdieet vaak wel anders is dan die van een koolhydraatarm dieet. Omdat eiwitten je helpen meer spieren te kweken, wordt een eiwitrijk dieet in de regel eerder gevolgd door fanatieke sporters en mensen die op zoek zijn naar meer spiermassa. Deze trainen vaak veel in de sportschool en eten veel vis (tonijn) en kip. Dit dieetmenu past prima bij hun doel om ofwel droog te trainen ofwel meer spiermassa te krijgen en aan bodybuilding te kunnen doen. Een koolhydraatarm dieet trekt eerder mensen aan die willen afvallen en gewicht willen verliezen. Het is niet hun doel om veel spiermassa te kweken, al zal dat wel het gevolg zijn. Niet erg, want die spieren verbranden vanzelf nog meer vet.

Wat wil jij?

Is het jou doel om te gaan bulken in de sportschool? Wil je afrekenen met vet op je buik, benen, billen, heupen en rug en wil je hier definitief spieren van kweken? Een wasbordje, misschien wel. Stevige armspieren, een sixpack… Als je dat voor ogen hebt, moet je een eiwitrijk dieet gaan volgen. Het beste is om in de sportschool om hulp te vragen. Daar werken vele specialisten en mensen die jou kunnen begeleiden in het vinden van de juiste recepten. Is het je doel om gewicht te verliezen en te gaan afvallen? Weet dan dat een koolhydraatarm dieet het beste bij je past en tot het meeste resultaat zal leiden.